13-15 hónap, kórház, hízás

 2013.09.22. 11:21

Kórházban

13 hónapos volt Matyi, amikor elmentünk nyaralni Erdélybe a dédnagymamájához. Az odaút órára-percre ki volt találva, és nagyon jól sikerült. Megszálltunk egy szép szállodában, és délután megérkeztünk a dédihez. Itt viszont rosszra fordult minden. Két nap után belázasodott, a harmadik nap éjjel már vittük a helyi kórházba. 5 napig voltunk ott. Rémes volt, rettenetesen aggódtam. Valami vírus volt, fosós-lázas, még egyszer hányt is. Infúziót kapott, kirántotta, aztán lekötözték, a szívem szakadt meg. 

Ami jó élmény volt, hogy itt kiderült, mennyire jó a lefekvési rutinunk, amit pici kora óta tartunk. Fürdés-éneklés (aranyágon ül a sármán)-mese (iciripiciri vagy a török és a tehenek). Mivel mindig ugyanazt énekeljük neki és ugyanazt a mesét mondjuk, ez a kórházban arra volt jó, hogy Matyi alvásidőkor azonnal el tudjon aludni. 

A hazautat már egybe toltuk le, és jó is volt mert valószínűleg a kórházban elkapta Matyi a másik kisfiútol a rotavírust, itthon ugyanis kezdődött minden előlről. Csak elképesztő hasmenése volt, teljesen pánikban voltunk, fecskendővel erőltettük bele a vizet öt percenként. Aztán kb. három nap múlva én is elkaptam, és hát rosszabbul viseltem, mint Matyi. 

Két hét durva hasmenés után Matyi fél kilót fogyott, de ezt egy hét alatt hihetetlen módon behozta. Napról napra hízott, és kerekedett, nem győztünk örömködni. Ennek hatására pedig átléptük 14 hónaposan a 8 kilogramos ÁLOMHATÁRT! 

Beszéd

Be nem áll a szája. Leszokott arról, hogy mindent kutyának nevezzen, most már sok-sok szót ismételget. A legédesebb, amikor teljes átéléssel kiáltja, hogy APA, APA! Anyukát még nem mond, de még anyát is csak néha és véletlenül vélek felfedezni a mondandójában. Többnyire, amikor fel van háborodva. Most a divatos az oda-oda! meg az ott-ott! felkiáltások. Tudja, hogy akkor megyünk oda, ahova ő szeretné, és ezt nagyon élvezi. Az utóbbi időben nagyon divatos szó lett a kuka is. Kiköpi az összecsócsált paprikát és a kezembe nyomja (vagy a számba akarja betenni) és mondja közben, hogy kuka. Amúgy nagyon cukin halandzsázik, a hanglejtése, az álszavak meg is téveszthetnek egy avatatlan fület: a másik szobából akár azt is gondolhatnánk, hogy magyarul beszélget valakivel.

Tudás, értelem

Hihetetlen, de minden nap van valami újdonság, lehetetlenség összeszedni. Például tudja, hogy ami a földön van, azt nem szabad szájba venni/megenni, ezért próbája úgy csinálni, hogy ne lássuk. Amikor a konyhában a földön van valami szemét, és megkérem, hogy tegye a kukába, akkor fogja, és beleteszi. A múltkor a játszótéren dobáltam neki a juharfa termését, és néztük, ahogy pörög lefele. Öt perc múlva azt vettem észre, hogy ő is dobálja egyedül, magától. Persze az nem pörgött sehova, de Matykó nagyon próbálkozott. Ha bekapcsoljuk a rádiót, odaül a hangszóró elé és hallgatja, ha zene megy, akkor a kezét cukin ritmusra lóbálni kezdi, annyira édes. Az is elképesztő, hogy most már bármit megért: ha kérek valamit, odahozza nekem, de legalábbis érti, hogy kértem. (Néha út közben eltereli a figyelmét egy morzsa, vagy valami játék, szóval nem mindig érkezik meg a kért tárggyal, de mindenképp elindul vele :))

Mozgás 

Matyi elképesztően gyorsan mászik már mindenhová, másfél hónapja szinte nem is kúszik egyáltalán. Oldalazva kapaszkodva két lábon is megy a kanapé mellett, de a járás még túl lassú haladás ahhoz, hogy azt gyakorolja. A felállással lassanként kísérletezik: négykézlábra áll, és tolja felfelé a fenekét; eddig jutottunk egyelőre. A kanapéra gond nélkül felmászik már egyedül is, és már egy hete le is tud mászni róla. Igaz, közben végig figyelmeztető kérdéseket kell feltenni neki: hogy jövünk le a kanapéról Matyi? És Matyi mosolyogva megfordul és tolja le a lábát. Eddig kétszer lebukfencezett róla, remélem levonta a tanulságot!

Képzőművészet

A mi kisfiunk megtanult filctollal kaparászni: összefirkálta már a kifestőt és a kanapét is! Még mindig csodáljuk a nagy művét, ott díszeleg a kanapén. Fel is merült bennünk, hogy az akciófestészet jeles képviselőjét nevelgetjük szerény lakásunkban, és már most látjuk, hogy Pollock sehol nincs hozzá képest!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogyiszloi.blog.hu/api/trackback/id/tr825528204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzonjaO 2013.09.23. 22:10:18

:))
Ezt az elindul érte, de aztán valami (általában egy játék) elvonja a figyelmét dolgot M még most is csinálja, 5 és fél évesen.
süti beállítások módosítása